Van schuur tot Tiny tuinhuisje

Al vanaf de eerste keer dat ik deze schuur zag had ik fantasieën om het te veranderen in een fijn plekje met tuindeuren en een groot raam naar het weiland er achter. Inmiddels hebben we de schuur leeg en bijna schoon. Nog een hele klus, want de vliering lag nog vol hout en andere rommel. We zijn bijna zover dat de houtworm behandeld kan worden.

Ondertussen onderzoeken we de mogelijkheden. Damwanden behouden of iets anders? Ik wordt enthousiast van cordwood en muren met glas. Er liggen in de tuin genoeg keien voor een onderrand en er is heel veel gezaagd hout, maar wel van eiken wat minder geschikt is. Nog maar zien dus. Glas in de wanden verwerken lijkt mij echt heel gaaf, dus ik hoop dat dat wel mogelijk is en te combineren valt met de damwanden en isolatie. 

Vandaag ben ik de schuur gaan opmeten om wat concretere plannen te kunnen maken over wat ik waar zou willen hebben en of we de vliering zullen verkleinen. Omdat deze niet erg hoog is, wordt de trap nog wel een punt. Een vaste trap is waarschijnlijk niet mogelijk.

De vloeroppervlakte is nu 677×280 cm en de hoogte tot de vliering is 230 cm. De vliering is nu 280×359 cm, wat betekent dat je zowel in de lengte als in de breedte een matras neer zou kunnen leggen. Als we de vliering zouden verkorten houden we 240 cm over. Nog steeds genoeg om een matras in de lengte te leggen. Voordeel is dat het gedeelte met hoogte groter wordt.

Zoals ik er nu tegenaan kijk zou ik in dit stukje wand openslaande deuren willen en misschien links in de wand een verticale strook met ingemetseld glas.

(6 sept) inmiddels is de schuur houtwormvrij gemaakt; heb ik een groot raam, 2 kleine ramen en een buitendeur via marktplaats gevonden. Tuindeuren kan ik zaterdag ophalen. Martien en ik hebben samen de asbest golfplaten aan de zijkant verwijderd. Die waren best zwaar en de ruimte was krap. Voor ons een best stoere klus die we wisten te klaren.

Maandag gaan we met Roeland beginnen met het plaatsen van ramen.
Roland is hier bezig om het dak voor te bereiden voor isolatiemateriaal.

Het tuinhuisje krijgt een mooie warme natuurlijke binnenvoering aangemeten die ook nog eens lekker ruikt. Aan mij was de taak om de vlasplaten op maat te zagen. Leuk klusje.


Martien en Roland plaatsen hier samen de zware ecologische gipsplaten
Terwijl ik pur aan het peuteren ben dat aan de onderkant gespoten is tussen het hout en de damwanden tegen de tocht, zie ik mij straks al op deze hoogte zitten van de zomer en genieten van het uitzicht.

Vanaf de Hoofdweg kun je het tuinhuisje zien liggen.
Een paar foto’s gemaakt van de kachelpijp en waar de kachel gaat komen.

We hebben voor een Jøtul 601 gekozen. Een mooi klein Skandinavisch houtkacheltje. Deze wordt niet meer gemaakt.

Bij de tweede oprit stond een denneboom wat in de weg. Met hulp van de buurman hebben we hem in twee etappes omgezaagd. Hier ligt het onderste gedeelte dat straks midden in het tuinhuisje komt en waar we de trap aan vast gaan maken. Hij is loeizwaar. Met zijn vieren hebben we hem in de garage gekregen.

Hier ben ik begonnen met het verwijderen van de bast om te voorkomen dat er ziektes ontstaan.

De voorbereidingen voor het isoleren van de wanden is klaar. Martien heeft vandaag de onderkant geïsoleerd met net genoeg ruimte voor ventilatie. In de bovenste 2 smalle vakken komen ramen gemaakt van wijnflessen. In het grote vak links naast de tuindeuren komt ook een raam van wijnflessen. Daar is meer ruimte voor creativiteit.

Toen we aan het eind van de middag aan het opruimen waren viel mij ineens op hoe de akoestiek veranderd is. Ook is er al een verschil in temperatuur met buiten het tuinhuisje.

Het heeft even geduurd voordat het isolatiemateriaal binnen was. Dat wat wij uitgezocht hadden was niet meer leverbaar in de dikte die wij nodig hadden. Gelukkig vond ik een ander bedrijf die een vergelijkbaar product met houtvezels wel kon leveren in die dikte. We wilden een plaat waar je ook meteen op kan stucen met leem.

De kachelmeneer is nog geweest om onze Jotul aan te sluiten en vandaag, op een wat koude dag heeft Roland hem voor het eerst aangestoken. Hij geeft een heerlijke warmte af en het is nu heel aangenaam in het tuinhuisje terwijl het nog maar voor de helft geïsoleerd is.

In deze blog kun je lezen over het mozaiek dat ik heb gemaakt als achterwand van de keuken, het betonnen aanrecht en de rest.

In deze blog vertel ik over het leem stucen.

In deze blog kun je de geveltoptekens zien die ik ontworpen heb.

In de blog ‘Van lelijk eendje tot creatieve zwaan’ kun je de 4 mozaieken zien die aan de buitenkant van het tuinhuisje zitten. Daar zijn ook aparte blogs over.

In deze blog kun je lezen over de wc aanbouw met kalkhennep waar een composttoilet in komt.

In deze blogFlessen licht‘ kun je lezen over de ramen die we aan het maken zijn van flessen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s